Печен джолан с картофи

Привет, читатели!

На Вашето внимание представям една рецепта, която е за хората с малко по изтънчен вкус, поради леките сладникави жилки, които притежава това ястие, придобити от финия вкус и аромат на пчелния мед.🙂 А, ето я и рецептата!

Необходими продукти:

  • Един свински джолан (около килограм) – аз съм приготвяла тази рецепта и с тешелки Т-bone, но в този й вариант стана доста по-екзотична. За традиционалистите, препоръчвам свинското
  • 3-4 големи картофа;
  • 100 г. краве масло;
  • 1 с.л. мед;
  • 1 кубче бульон (най-добре зеленчуков, но с гъбен също се получава доста добре);
  • 1 с.л. лют или сладък червен пипер – по ваш избор;
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В тиган на котлона се разтопява маслото, прибавя се меда, червения пипер и стрития бульон и се бърка, докато сместа стане хомогенна. В тази смес се овалва джолана, който е направен предварително на дебелички пържоли или пък е нарязан на едри късове. Месото се поставя в глинен съд (гювеч) и върху него се поставят осолените нарязани на едно картофи. Добавят се 150мл. вода.По желание може да гарнирате и с други подправки, по Ваш вкус.

Похлупва се и се пече 30 минути на максимално сгорещена фурна и след това около 1 час и 30 минути на 150 градуса.

Желая Ви добър апетит и се надявам да Ви хареса!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂