Пиле Паприкаш

Здравейте, приятели!

Чудих се какво да Ви споделя и се сетих за една чудесна рецепта, която не съм приготвяла от доста време, но се подсетих за нея и ще бъде приготвена в близката седмица!

Пиле Паприкаш – много любимо ястие!

Необходими продукти:

  • 1 пиле (аз лично не използвам крилата и гръбнака, но по собствена преценка ;)
  • 100 г. заквасена сметана;
  • 60 г. краве масло;
  • 2 чушки (червена и зелена);
  • 1 домат;
  • 1 глава лук;
  • 1 с.л. брашно;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Пилето се разфасова, като пилешките гърди се режат на 4, а бутчетата – на две. Крилцата и гръбнака може да използвате за супа. Маслото се разтопява в тенджера, лукът се реже на ситно и се запържва за 2-3 минутки на умерен огън. Маха се от огъня, поръсва се с червения пипер, след което се връща на котлона, увеличава се и се слага пилешкото месо, което се пържи за около 4-5 минути, като се разбърква от време на време. Огънят се намалява и се слага капак, за да се задуши месцето. Посолява се, ако е необходимо (в повечето случаи е) се долива 1ч.ч. гореща вода, може по желание да се сложи чубрица (аз лично много уважавам тази подправка) и се задушава на бавен огън за около 20-30 минути.

Доматът се обелва и се реже на фини кубчета (може да се използва и четвърт буркан консерва), а чушките – на тънки ивички по дължина. Всичко това се прибавя към вече задушеното месо и се похлупва и задушава още 10 минути.

Брашното се добавя към сметаната и ако е необходимо, може да се добавят 1-2с.л. вода. След като се получи кашичка, се налива от бульона на ястието на малки порцийки, докато температурите им се изравнят. Получената застройка се добавя към вече готовото ястие и се оставя да поври още 5 минути на бавен огън.

По желание може да се сервира гарнирано с картофи или ориз.

ЖЕЛАЯ ВИ ДОБЪР АПЕТИТ!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂