Картофник

Привет, отново!

Ще Ви споделя рецепта, която издирих из интернет, но вкарах леки промени, с които – поне на мен – ми харесва повече!🙂

Но преди да започнем, нека си кажем наздраве – за отскок! Без настроение няма вкусни гозбички!🙂

Ето я и нея:

За тестото:

  • 300 г. хладка вода;
  • едно пакетче суха мая;
  • щипка сол;
  • брашно, колкото поеме.

За плънката:

  • 5-6 бр. средни на големина картофа;
  • 1 глава лук (може и да не използвате, аз лично не съм много по лука);
  • 100 г. сирене (може и повече);
  • 100 г. кашкавал (може и повече);
  • 100 г. шунка (по желание и вкус);
  • 1 ч.л. копър (или друга зелена подправка);
  • 1 ч.л. чубрица;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Първо се замесва тестото. Маята се размива в хладката вода, прибавя се солта и постепенно брашно до замесване на меко тесто. Оставя се да втаса на топло около час, а в това време приготвяме картофите.

Лукът се реже на ситно, а картофите на кубчета. Слагаме олио в тенджера и запържваме лука за 1-2 минутки. След това добавяме нарязаните на ситно кубчета (като за мусака) картофи, запържваме за около 5 минути при постоянно бъркане, след което овкусяваме с подправките и заливаме със 100-150мл. вода (зависи от картофите) и задушаваме на бавен огън под капак до почти готовност (картофите трябва да останат леко твърди). Това е оригиналната рецепта при приготвянето, аз лично сложих малко повече вода и оставих да ври на не много слаб огън, като буквално разварих картофките и се получи една много приятна каша. В още горещите картофи настъргваме сиренето и кашкавалът, както и добавяме нарязаната на ситно шунка.

Вече втасалото тесто се разделя на две половини, като едната се разстила в тавичка, предварително добре намазнена, след което се изсипва плънката (ако желаете, може да изсипете половината плънка, след това да наръсите шунката, а не да я слагате вътре в сместта, и после да сложите останалата част от плънката) и отгоре се разстила останалата част от тестото.

Отгоре се маже с жълтък, смесен с малко олио, поръсват се семена (сусам, мак) и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се зачерви.

Полученият вкус е много приятен, в известна степен доближаващ се до пица, но пък се надявам да Ви хареса!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂