Постна питка

Ще Ви представя нещо, което бе доста актуално тия дни, покрай Великденските пости, които вече приключиха, но тъй като други се задават, па макар и далеко, ще Ви споделя една изключително вкусна рецепта!

Необходими продукти:

  • 6 ч.ч. брашно*;
  • 2 ч.ч. хладка вода;
  • 1 пакетче прясна мая (42гр.);
  • 6 с.л. олио;
  • 2 ч.л. мед;
  • 2 ч.л. захар;
  • 6 к. л. сол;
  • 2 ч.л. оцет;
  • 2 щипки сода за хляб.
Още:
3 с.л. олио/разтопен маргарин за намазване на корите
1 с.л. сусам / семена за поръсване
малко брашно за доомесване и оформяне
декорация, по желание
* количествто може да се промени в малки граници, според влажността на брашното
1 ч.ч. = 240мл.
Маята се размива в половин чаша топла вода и се прибавя захарта, след което се поръсва с 1-2с.л. брашно и се оставя на топло, за да шупне за около 10-15 минути.
Отделно се пресява брашното. В купа се смесват 1 и 1/2 вода заедно с олиото, меда, оцета, солта и содата. Прибавя се и вече втасалата мая и започва да се прибавя брашното, докато се заформи тесто. Замесва се меко и еластично тесто, като може да използвате и миксер до едно положение.
След продължително омесване, което препоръчвам да бъде последвано и от 30-тина удара на тестото в плота за месене, се оформя топка, която се поставя в омазнена купа, за да втаса.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва около час, час и половина. Може да сложите тестото и във фурната, на 40-50 градуса, за да втаса по-бързо. Втасва до двойно увеличаване на обема.

След като втаса се разделя на отделни парчета и оформя по желание. Тъй като оформленията не са с особена сложност – рулца, кифлички, козуначена плитка и др.

След оформяне се поставя в тава, покрита с хартия за печене или намазнена и поръсена с брашно. Оставя се отново да втаса за около 20-30 минути. Окончателно се дооформя и пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, до готовност.

ЗАБЕЛЕЖКА!

Може да използвате още при навиването различни семена като сусам, мак и др., както и за декориране отгоре.

Бих Ви предложила и непостен вариант, при който всичко е абсолютно същото с малката разлика, че вместо вода се ползва прясно мляко, а отгоре питката се маже с жълтък, смесен с олио. Става още по-мекичка и апетитна.

Ето го и резултатътДОВОЛНА ДОМАКИНЯ!😀ЖЕЛАЯ ВИ ДОБЪР АПЕТИТ!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂