Желиран таратор

Хеййй, здравейте!

Искам да споделя с вас нещо, което много ме впечатли. Научих го от моята приятелка Вили Моллова, която мисля, че няма да има нищо против, че го споделям с читателите на блога ми. И макар, че е доста удачно лятно предястие, с което да се разхладим, аз ви го споделям в края на лятото, но пък един зимен желиран таратор може да върне миража за плажа и вълните, знае ли човек😀

Необходими продукти:

  • 2 кофички кисело мляко;
  • 1-2 краставички, нарязани на ситни кубчета;
  • 1 пакетче желатин;
  • копър и сол;
  • смляни орехи по желание.

Начин на приготвяне:

Забъркваме си тараторчето по стандартната българска рецепта😀 с единствената особеност, че водата, с която постигаме нужната гъстота на таратора трябва да е леко топличка. Разтваряме пакетчето желатин в студена вода за няколко минутки докато набъбне, след което на водна баня го разтапяме до хомогенност, като следим водата в съда да не завира. След като желатинът се разтопи го прибавяме към вече забърканият таратор. Приготвяме си силиконова форма (желатено е да е от силикон, защото не знам дали ще успеете да изкарате таратора от метална), може малко да я намажете с олио и разсипвате таратора. Колкото са по-малки и с по-странни фигури формичките, толкова по-трудно ще изкарата цял и запазил формата си таратора.🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂