Картофено суфле

Здравейте, приятели!

Отдавна нищо не съм публикувала, но днес ще споделя рецептата на едно страхотно картофено суфле, което приготвих вчера! Чудесно предястие се получи!🙂

Необходими продукти за 10-12 порции:

  • 600 г. картофи;
  • 60 г. кашкавал;
  • 3 яйца;
  • 60 г. масло;
  • 250 мл. прясно мляко;
  • 2 с.л. брашно с калпаче;
  • сол, черен пипер, галета.

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват в подсолена вода, заедно с кората. След обелването им се настъргват на ренде. Отделно се приготвя бешамелов сос: в загрятото масло се запържва брашното, след това се отстранява от контлона и се прибавя горещо, предварително затоплено млякото, след сгъстяване се връща на умерена температура да поври около 5 минути. Готовият бешамелов сос се прибавя при картофите, прибавя се настърган кашкавалът, жълтъците и подправките, без галетата. Отделените три белтъка се бият на сняг (задължително в метален съд!) и се прибавят при картофената смес. Тя се разпределя във форми, предварително намазани с олио и поръсени с галета. Пече се при умерена температура (аз пекох на 200 градуса, предвид факта, че печката ми е леко слаба). При готовност (вижда се как започва да се стяга сместта и да се слепва, ставайки хомогено) суфлето се поръсва с настърган кашкавал (извън грамажите, посочени в рецептата) и се запича.Картофено суфле

Добър апетит!🙂OLYMPUS DIGITAL CAMERAАз поднесох това предястие с домашно подбрани и объркани подправки, мисля, че доста подхожда на въпросното суфле от картофи!🙂

Забележка: Само да отбележа, че според мен едни 60-70гр. сиренеце в „тестото“ ще паснат идеално на вкуса!🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂