КАРТОФЕНА ЯХНИЯ… обогатена

Здравейте, гладни хора!
Аз съм Миро – малкият черпак в голямата кухня!
А днес съм и изключително гладен черпак! Преди малко се прибрах от работа и усетих, че ми се яде нещо домашно! Нещо бързо! Нещо лесно! Нещо готвено!
Разгледах запасите ми, които, уви, стават все по-оскъдни, та реших! Явно днес ще се яде нещо познато на всички! Нещо, което обожавам от своето детство! Нещо, което не съм ял много отдавна! Нещо, което всички знаете и, със сигурност, често готвите!
Това, което днес ще се яде, е-е-е-е-е:

КАРТОФЕНА ЯХНИЯ… обогатена

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не се е учил да готви картофена яхния! Така го написах, защото аз съм се учил поне 5 пъти. Този път отново ми се наложи да се обърна към МАМА за помощ! И тя ми помогна, разбира се. Разказа ми какво точно трябва да направя, а аз, типично за себе си, забравих. :D  Заради това, въпреки ясните инструкции, които мама ми даде, аз сътворих нещо относително различно.
След моята намеса, нужните продукти са:

  • Картофи – според нуждите
  • 1 глава лук
  • ¼ морков
  • 2 лъжици брашно
  • 1 домат / 4-5 с.л. домати, консервирани в буркан
  • Олио
  • Сол
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Лютив червен пипер
  • Джоджен
  • По желание: Сирене, босилек, кисело мляко, копър, сметана (изненада-а-а-а!)

Начинът на приготвяне е меко казано стандартен:

Преди всичко, обелваме и нарязваме на дребно лука и моркова. След като сме се постарали да загреем олиото (или с каквото готвите), слагаме нарязаните лук и морков в мазнината, заедно с джоджен и няколко лъжици вода. Идеята да се пържат във вода е в това да не прегорят и, освен това, да запазят вкуса си. Запържваме (по-скоро задушаваме) вече поставените в тенджерата съставки.

20151011_181725

Режем картофите на едри кубчета (аз, между другото, ги нарязах на дребно и се разпаднаха! Стана супер добра картофена крем… яхния😀 ). След като морковът и лукът се запържат, добавяме картофите и също ги запържваме. Когато и те се запържат, прибавяме брашното, а след около 3-4 минути бъркане – и червения пипер.

20151011_182937

Продължаваме да пържим съставките, като бъркаме смело, защото, ако не го правим, рискуваме всичките лепкави продукти  неприятно да загорят в тенджерата.
След като всичко е прилично запържено, добавяме желаното количество топла вода, поставяме капака и намаляваме силата на огъня. Така, те ще се варят 20-30 минути. Когато картофите са вече добре сварени, прибавяме доматите. Аз предпочитам да се ползват домати от консерва – сложих 6-7 лъжици. Ако нямате такава консерва, ползвайте пресен зеленчук – 1-2 домата, които можете да нарежете на дребно или да настържете с ренде. След още няколко минути варене, овкусих с черен пипер, сол, лютив червен пипер. И, тъй като аз съм лаик в областта и никак не познавам подправките, сбърках джоджена с босилек и някакъв планински чай… та-а-а-а-а, сложих всички тези подправки! След като постоят тези неща още 5-6 минути на котлона, великата ни картофена яхния е вече готова!

Между другото открих, че така приготвената картофена яхния, ако се сервира със сирене и сос от кисело мляко, сметана и копър, става ПРЕКРАСНА! НЕНАДМИНАТА! Към всичко това добавих и препечени филийки, овкусени с всякакви подправки.

20151011_215752

Е, това е моето предложение за вкусна вечеря!
Искрено се надявам, че идеята ми ще ти допадне и че ще сготвиш това на любимите си хора!
Ако ти е харесала рецептата ми, не се колебай да коментираш под публикацията или да споделиш в своя профил в социалните мрежи. Ако имаш други идеи как да се приготви това така популярно българско ястие, не се колебай да ни ги кажеш🙂 Ние сме широко отворени към теб и твоите кулинарни виждания!

Поздрави и доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – Миро :-)  

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂