Мусакичка с каймичка

Здравейте, симпатяги!🙂 Може би трябва да се извиня за късния час, в който публикувам не за друго, а просто защото изтървах времето, в което приготвяте вечерята. Но пък и утре е ден и също трябва да се готви. :P  Умувам над това, какво да ви предложа тази вечер аз – Светлана – Големия черпак😛

Убедена съм, че това, което ще ви споделя е повече от познато по нашите географски ширини, но нека да не забравяме приятелите, които тепърва прохождат в кухнята. А и упорито тия дни във Фейсбук ми попада следната картинка…

68Та сметнах, че мъжете са достатъчно оправни, дори да нямат 55 килограмова жена точно в момента… и реших да им помогна😛 (не с осигуряването на такава :D). Стига празни приказки, ето и рецептата…

Необходими продукти:

  • 300-400 г. кайма;
  • 600-700 г. картофи;
  • 1 малка глава лук;
  • 1 средно голям морков;
  • 3 с.л. домати от консерва или един настърган малък домат;
  • 5-6 с.л. олио;
  • сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и магданоз на вкус.

За заливката:

  • 4 с.л. олио или масло;
  • 400-500 мл. прясно мляко;
  • 1 с.л. брашно с калпаче;
  • 2 яйца.

За точно това готвене на мусака аз използвах биволска кайма, тъй като само с това разполагах в момента, иначе видът й няма значение, важни са предпочитанията.🙂 Нарязвате картофите на малки кубчета, морковът и лукът на ситно. В тенджера слагате олиото и задушавате лука. Прибавяте каймата на късове и разбърквате докато покафенее. Добавяте и моркова. След това в тенджерата мятате червения пипер, за да се запържи и прибавяте доматите. Тук е моментът да сложите и нарязаните на малки кубчета картофи. Овкусявате с останалите подправки (бихте могли да оставите магданоза за гарниране при сервиране, въпрос на вкус. Аз лично не го слагам в процеса на готвене). Добавяте вода почти до покриване на сместа и варите до омекване на картофите (почти до пълно им сваряване). Прехвърляте сместа в тава с диаметър около 26 см. (ако я обичате по-тънка, може и в по-голяма) и мятате в предварително загрята на 200 градуса фурна.

За заливката загрявате олиото. В него запържвате брашното, махате го от котлона и на тънка струйка при постоянно бъркане добавяте сгорещеното предварително прясно мляко. След охлаждане на соса, към него прибавяте при непрекъснато бъркане разбитите с бъркалка (или вилица :P) яйца. По желание, можете да овкусите с черен пипер и сол.

След 10-тина минути след мятането на тавата във фурната я изваждате и заливате мусаката. Печете до придобиване на приятен загар.

20151012_134601

Е, добър апетит, дано съм била полезна!🙂

А ако вие я приготвяте по друг начин – споделете!🙂 Обещавам, че ще опитам и ще споделя впечатления🙂

П.С. Ако фурната ви има възможността да ви сготви мусаката, бихте могли да прехвърлите сместа в тавата и там да я залеете с водата и да я печете до нейното извиране, но моята фурна не се слави с печенето си, затова аз я приготвям в тенджерка.🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂