ОТ ВАС ЗА ВАС: КЛАСИЧЕСКИ ГЕВРЕЦИ

Здравейте, кулинарни мераклии!

Аз съм Миро – малкият черпак в голямата кухня.

Сега му е времето да ви представя рецепта на още един наш приятел, от фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/forkandspoonfood .🙂

В началото бих искал да ви припомня, че в тази рубрика ще откривате кулинарните предложения на вас – нашите онлайн и онлайв приятели – това, което обичате да готвите, да похапвате и, изобщо, каквото ви душа поиска! Вие поръчвате манджата, вие казвате продуктите, вие бъркате тестото!😀

Преди това, обаче, искам да ви споделя нещо… Всъщност, моята кухня никак не е голяма. Дори напротив – малка, но изключително удобна е!

Да се върна темата, все пак!

Днес ще ви въведа в света на наистина голямата кухня. Ако трябва да сме по-точни – в света на голямата пекарна!😀

Поредната кулинарна хрумка в рубриката „ОТ ВАС ЗА ВАС“ идва директно от професионалната кухня на Александър Танев – наш приятел от Бургас. Той ни сподели своята версия на начина за приготвяна любимите на десетки поколения:

КЛАСИЧЕСКИ ГЕВРЕЦИ

Не мога да се стърпя да ви цитирам какво той казва за своята рецепта: “Тази сутрин ще ви покажа най-лесната за мене закуска. Мислех това да го оставя за коледните празници, но не мога да се стърпя.”. Е, след такова въведение, как човек да не изпробва?😛

Необходимите продукти са:

  • 1 кг. брашно
  • 40 г. мая / 1 кубче прясна мая
  • 20 г. сол
  • 30-40 мл. захар
  • 100 мл. олио
  • 500 мл. вода

 

Начин на приготвяне:

Първо, пресяваме брашното. След това, към него добавяме и останалите продукти. Замесваме тесто, което разделяме на фитилчета. Големината им е по желание на готвача.

12088577_1194217493938455_7639455375113706886_n

Фитилите се оставят за няколко минути, за да се отпуснат. После, с леко омазнени ръце, разточваме на дълго „черво“ и оформяме гевреците.

12079187_1194220670604804_4145610852521821391_n

След като ги оформим, ги подреждаме в предварително намаслена тава.

12079260_1194220913938113_8069280436355196754_n

Ако искате гевреците да станат по-меки, е добре да се изчака 5-10 мин., преди да се вкарват във фурната. В никакъв случай, обаче, не бива да втасват напълно, тъй като ще се получат като хляб и ще си загуби ефекта.

Печем в умерена фурна до готовност. След като извадим гевреците, мажем с мазнина, за да добият лъскавина.

По съвсем същия начин може да се направят и варени гевреци. Разликата е в това, че преди да ги наредим в тавата, потапяме готовите гевреци във вряща вода. В нея предварително добавяме малко глюкоза, мед или сода бикарбонат.

12118982_1194221300604741_8945792125495010310_n

Това беше рецептата, която Александър Танев сподели с нас. Откровено казано, аз, Миро, винаги съм смятал, че приготвянето на гевреци е много сложна работа. Много обичам и ви гарантирам, че съвсем скоро и аз ще се опитам да приготвя тази любима вкусотия.🙂

Ако ти е харесала рецептата, която Сашо сподели с нас, не се колебай да коментираш или да споделиш в своя профил в социалните мрежи. Ако имаш други идеи как да се приготвят страхотни гевреци, не се колебай да ни ги кажеш🙂

Ние сме широко отворени към теб и твоите кулинарни виждания!

Поздрави и доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – Миро🙂

  Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂