МЪРЗЕЛИВКИ

Добро утро, бързоготвещи хора!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!

Часът е 7.25 ч. (след като върнахме часовника с час назад)… нормалните хора спят или пътуват вече за работа, а аз – потготвям закуска за моите колеги😀 Времето ми е силно ограничено, така че ще пиша  по бързата процедура😀 Само да вметна, че тази рецепта неимоверно наподобява едни други тестени дреболии, които ви представих преди седмица и половина – Добруджански питки.

 Истината е, че след като се зароди идея с колегите ми да си правим от време на време „мезета“ за по-приятен работен процес, шефката ми поръча именно тази високоскоростна закуска, а именно:

МЪРЗЕЛИВКИ

Списъкът с необходими продукти за 24 бр. мързеливки (така, де, моите станаха толкова😀 ), е следният:

  • 1 ч.ч. КИСЕЛО МЛЯКО;
  • 1 ч.л. СОДА БИКАРБОНАТ;
  • 1/2 ч.ч. ОЛИО;
  • 1 ч.ч. настъргано СИРЕНЕ ИЛИ КАШКАВАЛ;
  • 2 1/2 ч.ч. БРАШНО (в момента ползвам брашно тип 1150, може да се приготвят и с тип 500, разбира се);

Начинът на приготвяне напълно отговаря на 30-те свободни минути, с които разполагам😀

„Палим“ фурната, за да загрее до 180 градуса. Докато тя се подгрява, приготвяме тестото.

Разбъркваме продуктите с вилица точно в посочената последователност.  Когато тестото е готово, късаме с ръце от тестото и оформяме малки топченца, които се подреждат в намаслена тава и се пекат в загрята фурна около 25-30 мин. Ако към тестото се прибавят и две яйца, се пече като кекс.

20151026_072315

Ефектът е бърз, и доста приличен:

 20151026_075128

Доскоро готвене,

Миро – Малкият черпак в голямата кухня🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂