„ТЪМНОКОЖО ПИЛЕ“ – ФРИКАСЕ

Здравейте, традиционалисти!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня.🙂

Днес, верен на своята кулинарна стратегия да готвя бързо, лесно и вкусно, ще си врътна едно крайно традиционно ястие. Една храна, която, вероятно, има толкова фенове, колкото противници:

„ТЪМНОКОЖО ПИЛЕ“-ФРИКАСЕ

Обожавам това нещо! Това е една от манджите, които майка ми най-често ми приготвя, защото я обожавам. И точно мама ми каза как да си го сготвя в домашни условия. Казвам „в домашни условия“, защото винаги е най-лесно, когато си го поръчаме в заведение😀 И, още нещо, кръстих фрикасето „ТЪМНОКОЖО“, не защото пилето е от южните страни, а защото се оказа, че не разполагам с бяло брашно… и направих фрикасе с брашно тип 1150😀

Та, необходимите продукти за няколко прорции фрикасе са следните:

  • ПИЛЕШКО МЕСО – колкото ви се откъсне от сърцето;
  • 3-4 с.л. лъжици БРАШНО;
  • 2-3 скилидки ЧЕСЪН;
  • 2-3 с.л. лъжици ЛИМОНОВ СОК;
  • 1 ЯЙЦЕ;
  • СОЛ;
  • 150-на мл. КИСЕЛО МЛЯКО;
  • ЧЕРЕН ПИПЕР.

Начин на приготвяне – лесен и бърз.

Сваряваме пилешкото месо. Когато е вече готово, загряваме олио в тенджерата. Когато то е добре загрято, слагаме брашното и започваме здраво бъркане, докато си смени цвета, но внимаваме да не загори. След това, прибавяме гореща вода – колкото ще готвим и намаляваме силата на котлона. Така ври известно време, слагаме пилешкото и оставяме на огъня, като бъркаме често, докато започне да се сгъстява. Настъргваме чесъна.

В отделен съд приготвяме застройка, като смесваме яйцето, киселото мляко и лимоновия сок.

Когато нещото, което ври в тенджерата, сe посгъсти, прибавяме застройката, но много внимателно, за да не се пресече! Най-добре е в съда със застройката да отлеем малко и бавно част от основната част на фрикасето, докато се уеднаквят температурите им.

След като излеем застройката в тенджерата, оставяме да поври още малко, докато се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и черен пипер… И сме готови!

Това е!

Моето „тъмнокожо пиле“-фикасе изглежда по този… крайно нестандартен начин:

20151027_210000

Е, това е от мен! Пишман готвач – пишман вечеря! Ама пък стана супер вкусно!

Ако вие обичате фрикасе, а и дори да не обичате, ни оставете коментар как го правите… Или дали бихте го направили като мен😀

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂

Доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – Миро🙂