Ябълков кекс

Здравейте, експериментатори!

Аз съм Сиска – Големият черпак /сигурно този увод го знаете наизуст/, и тъй като обожавам сладкиши с ябълки, и след като с Миро – Малкият черпак се преборихме в Метро за по кофа от тези полезни плодчета и си имаме в изобилие… или поне имахме😀 бързам да ви споделя рецептата за един уника-а-а-а-лен кекс с ябълки.🙂 Идеален за след вечеря, така че не му мислете много.😛

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. брашно;
  • 3 ч.л. бакплувер /едно пакетче приблизително/;
  • 2 ч.ч. + 5 с.л. захар;
  • 1 ч.ч. олио;
  • 4 яйца;
  • 1/3 ч.ч. портокалов сок;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 2 ч.л. ванилова есенция;
  • 4 средно големи ябълки – обелени и нарязани;
  • 2 ч.л. канела;
  • пудра захар за поръсване – по желание.

Начин на приготвяне:

Първо да уточня, че ябълките се нарязват или на средни кубчета или се режат тъничко като чипс, въпрос на предпочитание. Аз лично нарязах на кубченца. След като изберете метод за нарязване ги поръсвате с петте супени лъжици захар или малко повече, ако ябълките ви не са сладки и добавяте и канелата. Обърквате и оставяте настрани.

В купа слагате яйцата. При тях добавяте захарта и разбивате за кратко с миксер. После прибавяте и брашното с бакплувера, солта, ванилията, олиото и портокаловия сок. Разбивате всичко това с помощта на миксер. В предварително намаслена и набрашнена форма с приблизителна големина  26 см. изсипете 1/3 от сместа за кекса. Върху нея разпределете половината ябълки. Изсипете още 1/3, разстелете останалите ябълки и покрийте с оставащата смес. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато забодения дървен шиш в средата или клечка за зъби, остане сух/а. Оставете го да изстине преди да го извадите от формата. По желание поръсете с пудра захар.

10906135_10205818763374710_2481460589364690634_n

Вкусничко, а?😛

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂