Пиле-Фрикасе

Здравейте, приятели!

Аз съм Сиска – Големият черпак!😛

И днес вкъщи реших да завъртя нещо, което много отдавна не съм правила, ако изобщо съм😀 Е, за щастие или не имах брашно тип 500 и ефектът беше очакваният, а не като този на Миро – Малкият черпак с неговото потъмняло фрикасе😀 Ама вкусно му беше, имах щастието да го опитам, макар и количеството чесън вътре да не беше много по вкуса ми😀 Е, стига съм се разсейвала, ето я и рецептата :

Необходими продукти:

  • 1 пиле;
  • 1 голям морков;
  • 1 глава лук;
  • няколко скилидки чесън;
  • стрък целина;
  • 2 дафинови листа;
  • 3 с.л. брашно;
  • 1/2 кофичка заквасена сметана;
  • 40 г. масло;
  • 1 л. от пилешкия бульон;
  • сол, черен пипер на зърна.

Начин на приготване:

Почиствате и разфасовате пилето. Аз лично махнах бялото месо и го приготвих на супа. Слагате останалото месо /или цялото пиле/ във вода и след като го отпените и водата заври, прибавяте целината, склитките чесън, лука, моркова, срязан на 2 и дафиновия лист. Сварявате до готовност и след това обезкостявате и накъсвате пилето на парчета.

Прецеждате 1 литър от бульона (или повече, в зависимост дали ще приготвяте цялото пиле. Ако готвите + гърдите на пилето, увеличете всичко необходимо за соса с половин до една доза в зависимост от големината на пилето). В тенджерата, в която ще приготвяте фрикасето разтопявате маслото и в него запържвате брашното. Махате от котлона и постепенно започвате да разреждате с пилешкия бульон. Слагате обратно на котлона и на не много силна степен го оставяте да заври при непрекъснато бъркане.

След като заври прибавяте нарязания на кубчета морков (този, кото вря с пилето) и наситнния чесън (отново от пилето). Ако не ви е достатъчно чесънчето, можете да си добавите още, минат през преса. Прибавяте и пилето, овкусявате със сол на вкус и зърна черен пипер. Също така слагате и заквасената сметана и разбърквате до получаване на хомогенност.

20151113_142028Това е! Не е никак сложно, а беше мно-о-о-ого вкусно!🙂

Ако вие имате друг начин за приготвяне на това популярно ястие – споделяйте!🙂

Добър апетит!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂