Гъбена каша със сирена

Здравейте, приятели!

Днес ще споделя с вас една рецепта, която изключително много ни допадна. Така получената гъбена каша е подходяща както за хапване с лъжицата направо от тенджерата, така и е чудесна както като добавка към различни ястия, например спагети, за получаване на по-различен и плътен вкус. Ето я и нея:

Необходими продукти:

  • 700 г. гъби печурки;
  • 700 мл. прясно мляко;
  • 700 мл. вода;
  • 50 г. масло;
  • 5 с.л. брашно;
  • 100 г. синьо сирене;
  • 100 г. топено сирене;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Почиствате гъбите и ги слагате в предварително загрята на 220 градуса фурна до тяхното изпичане.

В тенджера смесвате водата и прясното мляко и сгорещявате на котлона или в микровълнова. В тенджера разтопявате маслото. В него запържвате брашното. Дърпате от котрола и прибавяте на тънка струйка при постоянно бъркане вече горещата течност (прясно мляко + вода). След това връщате кашата на котлона и намаляте степента на подгряване. Докато сосът се сгъсти, нарязвате гъбите и ги прибавяте в тенджерата. Нарязвате сирената и ги прибавяте към соса с гъбите. Бъркате постоянно до тяхното стопяване. След това добавяте сол (ако има нужда) и млян черен пипер и сте готови!🙂

20151201_130254

Ако предпочитате да запържвате гъбите, може да го направите в мласлото и да ги готвите, докато изври водата. След това в същата мазнина да запържите брашното и оттам-нататък по описания начин.🙂

Това бе от мен – Сиска-Големият черпак за днес! Да ви е сладко!🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂