Нещо като „Султан кебап“

Здравейте, готвачи от мен – Сиска-Големият черпак!🙂

Снощи не издържах и врътнах един „Султан кебап“! Толкова много хвалби за това ястие срещнах напоследък, че реших да видя дали са оправдани. Е, заявявам твърдо, ЧЕ СА!🙂 Но, тъй като обичам да личи някакъв почерк – промених рецептата и се получи това:

20151205_195848

Ето и продуктите и стъпките, вложени и направени, за да стигнем до този резултат:

Необходими продукти за 4 порции:

За кебапа:

  • 8 фини точени кори за баница;
  • 500 г. пилешко месо от бут;
  • 200 г. тиквички;
  • 200 г. гъбки;
  • 1/2 ч.ч. млечен грах;
  • 1 средно голям морков;
  • 1 глава лук;
  • 40-50 г. топено сирене;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • 5-6 с.л. олио;
  • сол, черен пипер и сушена мащерка.

За соса:

  • 40 г. масло;
  • 1,5 с.л. брашно;
  • 300 мл. прясно мляко;
  • сол, черен пипер.

За поръсване:

  • 150-200 г. кашкавал.

Начин на приготвяне:

Нарязваме тиквичката и гъбките на кубчета. Слагаме ги в половината от олиото, докато придобият приятен златист цвят. Иваждаме ги, добавяме останалото олио и слагаме месото, нарязано на хапки и лука, нарязан на едро. Разбъркваме, докато се позапържат, после похлупваме и намаляме котлона, докато се сготви месото. Добавяме  доматеното пюре и разбъркваме. Накрая слагаме рендосания на едро морков, граха и вече сготвените тиквички и гъби. Овкусяваме със сол, черен пипер и мащерка и го оставяме на тих огън под капак за около 5 минутки. След този процес на готвене и желателно сместа ви да е почти без течност, за да не се намокрят корите после. Ако месото е пуснало повечко вода е възможно сместа ви е да е твърде водниста. Тогава при пълнене на корите използвайте решетъчна лъжица.

Оставете готовата смес настрана да се поохлади. Докато това стане, може да използвате времето, за да направите соса „Бешамел“. В суха етнджерка разтопете маслото. Запържете брашното и постепенно започнете да разреждате с сгорещеното предварително мляко при постоянно бъркане. Накрая сложете на котлона за около 5 минутки, докато сосът се сгъсти.

Докато бешамеловият сос се поохлади, настържете на ренде кашкавала. Време е да сглобим ястието🙂

Намазнете дъното и страните на тавичка. За оформяне на ястието използвайте купичка. Аз лично процедирах така: Разделих една кора на две. Прегънах едната половинка на две и поставих на дъното на купичката. След това сложих другата половинка в центъра на една цяла кора и ги поставих и тях в купичката. След това нарязвате едно триъгълниче топено сирене или около 10 грама, отсипвате 1/4 от сместа и завивате плънката със стърчащите извън купичката краища на корите. Обръщате получилата се топка върху ръката си и я поставяте в тавичката. Повтаряте упражнението и с останалите.

След като наредите топчиците в тавата ги заливате със соса. Поръсвате с настъргания кашкавал и мятате в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато загарът на кашкавала ви хареса!🙂

20151206_001725Добър апетит! Дано ви е харесала моята интерпретация на това така популярно напоследък ястие!🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂