Диетични тиквени кексчета

Здравейте, приятели!

Аз съм Сиска – Големият черпак и правя опити категорията „Диетични предложения“ да стане толкова пълна, колкото и останалите, че дори и повече. Затова и отново пиша рецепта за нещо вкусно с малко калории… относително😀 Интересното при тези кексчета е, че отвън се изпичат, а вътре остават леко влажни. Нещо като тиквено суфле, ама не баш😀 Сложно е за описване, затова опитайте🙂 Ако сте на нисковъглехидратен режим, тези кексчета са доста добро предложение за нискокалоричен десерт. Е, стига празни приказки:

Необходими продукти за 10 броя  /+-няколко :D/

Продукти Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрати (g) Калории (kcal)
500 г. тиква 5.0 0.5 32.5 155.0
3 с.л. ленено брашно 13.2 2.4 14.4 61.8
2 чйца 25.8 22.4 1.4 314.0
1 ч.л. канела 0.3 0.1 6.4 19.8
50 г. смлени или счукани орехи (въпрос на вкус 7.0 31.5 5.5 333.5
1/2 ч.л. бакплувер 0.0 0.0 1.1 4.5
15 г. стевия 0.0 0.0 0.0 0.0
Общо 46.3 56.4 28.8 733.5
За порция: 4.6 5.6 2.9 73.4

Начин на приготвяне:

Нарежете и обелете тиквата. Сварете я във вода на котлона. След като омекне я изцедете хубаво и я поставете в блендер или в купа и използвайте пасатор. Пюрирайте я, добавете яйцата, брашното, канелата, бакплувера и стевията и отново използвайте пасатора. След това добавете орехите и разбъркайте.

В силиконови форми за кексчета разпределете сместа, като ги пълните около 2/3. Сложете да изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна. По желание поръсете с пудра захар (малко бягаме от диетичното, ама нищо :D) или пък украсете със смлени орехи.🙂

11161725_10206601284337245_5810039707465941443_o

Дано предложението ви е харесало! Ако се престрашите да опитате, не попускайте да споделите вашия опит!🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂