ТАБИЕТЛИЙСКИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ на мама

 Здравейте, традиционалисти!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня…

С мощно включване от МАМА НИКИ… отново!😀

Едва ли има нормален българин, който да не обича традиционните, типично български рецепти. Същото се отнася и до чужденците, които имат взимане-даване с нашата кухня. По мои впечатления, всички живи или полуживи същества, минаващи или пребиваващи през/в България, умират по няколко характерни български благинки – ракията, шопската салата, традиционни сарми и

ТАБИЕТЛИЙСКИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ на мама

 

Настоящото ми предложение към вас е една от любимите за мен храни, които мама с обич и старание приготвя. Тази жена съм я признал, че няма втора в рецептите, касаещи пълненето на всякакви неща… Сарми, чушки, шилерови къдрици… стомаха ми… Хич да не е, каквото ѝ падне, това запълва😀

Така, да се върна на темата! Необходимите продукти, заедно с техните приблизителни левови равностойности, имат кажи-речи следния вид:

ПРОДУКТ ПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
10-15 бр. ЧУШКИ (ПИПЕР) 1.20 лв.
400 г. смесени равни части ОРИЗ И БУЛГУР 0.42 лв.
1 МОРКОВ 0.10 лв.
1 стрък ПРАЗ ЛУК 0.36 лв.
2 пресни/1 ч.ч. консвервирани ДОМАТИ 0.53 лв.
ЧЕРВЕН ПИПЕР 0.02 лв.
ЧЕРЕН ПИПЕР 0.01 лв.
СОЛ 0.01 лв.
ЛЮТИВ ЧЕРВЕН ПИПЕР 0.01 лв.
ЧУБРИЦА 0.01 лв.
КОПЪР 0.02 лв.
МАГДАНОЗ 0.02 лв.
ВОДА 0.01 лв.
Общо: 2.72 лв.

 

Начинът на приготвяне е супер лесен. Загряваме мазнината и в нея слагаме нарязани на дребно морков и лука. Оставяме ги, докато се задушат. Тогава, към тях прибавяме ориза и булгура. Бъркаме непрекъснато! Когато и те се позапържат, добавяме и червен пипер. След като и червеният пипер се запържи, добавяме доматите, които сме предвидили за днешната гозба. Слагаме 3 ч. ч. вода, а след това – и подправките. Бъркаме, докато оризът и булгурът се задуят.
С така готовата смес, пълним предварително почистените от ципи и семки чушки. Подреждаме ги в не особено плитка тава. Доливаме малко вода – чушките трябва да „плуват“ до половината си във вода. Веднагически след това мятам почти готовата кулинарна гениалност в загрята до 250 градуса фурна.

ЕДИН МАЛЪК ПИНИЗ ОТ МАМА (подчертавам: пИниЗ!!! – без мръсно подсъзнание, моля!): За да избегнем безкрайното висене на котлона и досадното пълнене на чушките, мама препоръчва да подредим чушките изправени в подходящ съд. Когато подготвяме плънката, е идейно да оставим ориза и булгура леко сурови. Така и сместа ще е по-течна и по-лесно ще напълним чушките. Оставяме ги за половин-един час така, за да стегнат оризът и булгурът и едва след това мятаме във фурната.

20151031_090201

Както и да го направите, крайният ефект ще е един и единствен: СУПЕР ГОТ!

20151031_170851

Е, това е рецептата на мама! Тая жена, верно, е велика! :P

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас!🙂

Доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – МИРО и неговата майка – НИКИ😀