Коледни меденки

Здравейте, скъпи приятели!

Коледа стремглаво наближава и подготовката за празника става все по-трескава. Вчера беше денят, в който изкарах един работен ден в кухнята, но след работно време😀 След 7 часа труд, получих следния резултат:

20151217_122018

Не очаквах да излязат тоооолкова много меденки, но… уви😀 Аз замесих доза и половина (350-грамова чаша) и получих около 105 меденки с приблизителна големина 7,5 см. В крайна сметка украсих 97, тъй като не бях яла нищо😀 Ето я и рецептата:

Необходими продукти:

  • 2 яйца;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1 ч.ч. течен мед;
  • 1 ч.ч. олио;
  • 1 ч.л. сода за хляб;
  • 1 пакетче канела (аз сложих около 7-8 г.);
  • около 1 кг. брашно.

Начин на приготвяне:

Може би тук е моментът да отбележа, че по-гадно тесто не бях месила😀 Обикновено подготовката за Коледа пада на плещитите на скъпата ми майчица, но тази година реших поне малко да я отменя. Та… други години тя меси, аз само връткам топчета😀 (преди ги правехме на курабийки, украсени с бучнат четвърт орех в срядата преди печенето. Което си е добра идея, ако нямате време да се занимавате с бисквити).

Такааа… Пресявате си брашното. Разбивате яйцата със захарта с миксер до нейното разтваряне. Добавяте меда, олиото, содата и канелата. Започвате да добавяте брашното и експлоатирате миксера до степента, в която той е почти гръмнал😀 Правим това, тъй като тестото е лепкаво и неприятно за месене😀 След като вече миксерът започне да мирише на изгоряло, го оставяме настрани и започваме да месим на ръка. Тестото се меси, докато стане меко и еластично. Ако усетите, че вече можете да работите с него, по-добре спрете да добавяте брашно, дори да не сте го сложили всичкото, защото така стават по-мекички.

Започваме да работим тестото с олио. В началото се опитах да режа меденките и да ги прехвърлям в тава, но после ми дойде гениалната идея (😀 надали аз съм открила топлата вода😀 ) да точа върху хартия за печене, да режа меденките върху нея и да остранявам излишното тесто. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато краищата на меденките започнат да потъмняват.

Аз украсявах с фонданова хартия, фондан и с Gum paste. Можете да закупите такава от почти всеки сладкарски магазин.

За залепяне на фондан и други захарни маси можете да използвате смес от 1 с.л. мед с 2 с.л. вода. Разбърквате добре, намазвате меденките и залепяте върху тях фигурката, която сте изрязали.🙂

Работа с фонданова хартия:

Изрязвате формичките, намазвате меденката с получената смес от мед и вода, премахвате предпазното фолио от листа и залепяте. Аз украсих с точки от айсинг по краищата на принта.

20151217_121953Работа с Gum paste и фондан:

Оцветявате с избрания цвят, размачвате добре с ръце, докато цветът стане хомогенен и пастата се отпусне, разточвате на тънко (фондан) или много тънко (gum paste) и изрязвате желаните форми.

20151217_121824

Снежните човеци покрих с фондан, оцветих шапките в черно с боичка, направих нос от gum paste и очи, копчета и уста с айсинг. Снежинките също са с фондан.

20151217_121905Звездичките и те, а ботушчетата са покрити с фондан и са оцветени с разтворена черна боичка.

20151217_121848Елхичките са покрити с фондан, гирляндите са от айсинг и са поръсени със захарни топчета. Шапките са покрити с gum paste (фонданът свърши😀 ) и са поръсени с пудра захар.

Надявам се моите сладки да са ви харесали и публикацията да е полезна за тези от вас, които все още не са намерили време да направят Коледните сладки🙂

Аз съм Сиска – Големият черпак и ви желая едни незабравими Коледни и Новогодишни празници!🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂