ТОРТА „НАПОЛЕОН“

Здравейте, кулинарни криминалисти!  

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня.😀

Подготовката за празниците започва да тече с пълна скорост!

В моя случай това означава, че продължавам упорито да се уча да готвя😀

Това, с което ще ви ангажирам вниманието в тази публикация, е една много свежа, бърза и лесна торта, която обожавам! Много! Това, което набързо ще ви представя, е любимата ми

ТОРТА „НАПОЛЕОН“

 

Нарекох ви „криминалисти“, защото версията, която ще прочетете и видите по-долу, е леко нетипична, поради част от сладките подправки.🙂

Така-а-а-а-а-а-а, по темата! След като подготовката на тортата приключи, в крайна сметка списъкът с необходимите продукти, както и техните приблизителни левови равностойности, придоби следния вид:

ПРОДУКТ ПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
1/2 пакет БУТЕР ТЕСТО (400 г.) 1.20 лв.
4 бр. ЯЙЦА 0.84 лв.
1 л. ПРЯСНО МЛЯКО 2.20 лв.
2 бр. ВАНИЛИЯ 0.06 лв.
1 пак. МАСЛО (125 г.) 1.20 лв.
1 пак. КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ 0.61 лв.
КАНЕЛА 0.01 лв.
6 с.л. БРАШНО 0.11 лв.
1 ч.ч. ЗАХАР 0.24 лв.
Общо: 6.47 лв.

Начинът на приготвяне, представен съвсем накратко, е следният:

ЗА БЛАТОВЕТЕ:

С едно движение разрязваме от бутер тестото точно толкова, колкото ви трябва, за да уплътним тавата си. И така, мятаме във фурната за 10-15 минути, при загрята до 160 градуса фурна, докато се изпече. Когато това се случи, разрязваме готовия блат наполовина. Много е лесно – с достатъчно остър нож… просто режем! Разрязването на бутер тесто е лесно като детска игра… Но не препоръчвам да оставяте децата си с тестен блат и остър нож… без наблюдение😀 Аз нямам деца, така че моята е лесна😀

Вметка: След като ви се изпече блатът, отделете още малко от тестото и го изпечете – ако ви останат изрезки, изпечете тях. Ще ни трябват, за да украсим тортата.😉

ЗА КРЕМА:

Ето тук е майсторлъкът… Не че е нещо кой-знае колко особено… На котлона слагаме ¾ от млякото, заедно със захарта и маслото, за да се загреят, докато започне течността да ври. Отделно от тях, разбъркваме яйцата, брашното, ванилията и останалото мляко. Когато „онова“ на котлона заври, на тънка струйка, добавяме „онова – другото“ към първото😀 Получи се страшно обяснение! И бъркаме смело до момента, в който кремът придобие гъстичък и много вкусен вид. Добавяме доста кокосови стърготини. Дотук добре!!!

ЗА ДА СТАНЕ ТОРТА:

 Елементарна история: най-отдолу полагаме единия блат, заливаме с крем, поръчваме с канела и кокосови стърготини. Слагаме втория блат. Правим същото – заливаме с останалото от крема, поръчваме с кокосови стърготини. Изпечените малки изрезки от блата натрошаваме и украсяваме с тях.

Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е, това е! Сега остава да сложим цялото това нещо в хладилника за няколко часа, докато кремът и блатовете се споят… И стане жестоко!

torta napoleion

Крайният ефект е следният:

20151220_192508

… И е време за ядене!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Чао! И доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – Миро🙂

20160101_150832