МИЛИНКИ „ФАНТАЗИЯ“ на мама

Здравейте, празнуващи!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!😀

И вече запразних! При това – смело! При семейството е най-хубаво, особено когато семейството е пълния си състав! И заедно! Именно затова обичам празниците – има време и възможност да се съберем всички заедно! Обожавам семейството си!

Както ви обещах в предходна моя публикация, в следващите дни ще ви представям храници, които моята прекрасна мама Ники приготвя. Първото кулинарно достижение, достолепно приготвено от нейните чудесни ръце, е:

МИЛИНКИ „ФАНТАЗИЯ“ на мама

Това, всъщност, е един от любимите ми тестени специалитети, които мама прави. Убеден съм, че аз не бих могъл да го сътворя, заради това с кеф го ям, когато се прибера. Иначе, за да вляза директно в ритъма на рецептата и логиката на кулинарния ни блог, ви представям списъка с необходими продукти, придружен с приблизителните им левови равностойности:

ПРОДУКТ ПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
800 мл. топла ВОДА 0.01 лв.
1 с.л. ЗАХАР 0.01 лв.
1 с.л. СОЛ 0.01 лв.
1 кубче МАЯ ЗА ХЛЯБ 0.30 лв.
над 1 кг. БРАШНО (колкото поеме) 1.20 лв.
ГАЛЕТА 0.02 лв.
200 гр. СИРЕНЕ 0.95 лв.
1 1/3 ч.ч. СВИНСКА МАС/ОЛИО 0.95 лв.
Общо: 3.45 лв.

Страхотно! Срещу супер малко продукти и много малко пари, ще си приготвим страхотни милинки! На това отгоре, със сирене!😀

Така-а-а-а-а! Начинът на приготвяне отговаря на нивото на всяка една домакиня, която може да приготви фрикасе!😀 Значи и аз бих се справил.😀

Слагаме солта, захарта и маята в купа, като добавяме и малко вода. Размиваме добре, докато маята се разпадне напълно. След това, прибавяме останалата вода и брашно и бързаме, до получаване на гъста каша, интересно наподобяваща боза… ПРЯСНА!😀 Мама така си я харесва😀

Когато маята шупне, т.е. сместа увеличи обема си, прибавяме и останалото брашно. Бъркаме, докато всички съставки се смесят.

След това замесваме меко тесто, като често обрашняваме.

В този момент, оставяме 15-20 минути тестото настрана, докато почине.

Разточваме един дебел лист и го нарязваме на сектори (ще видите в колажа по-долу). Отново омазняваме листа. След това завиваме тестото на топка, като хващаме краищата на всеки от секторите и го приближаваме към центъра на тестото – към другата страна. Отново оставяме настрана за около 30 минути.

След това, отново разточваме лист, режем на квадрати и в средата на всеки квадрат слагаме сирене. Хващаме с пръсти четирите краища и свиваме във формата на топка.

Подреждаме всички така получени топчета в обилно омазнена тава. Отгоре с четка мажем с мазнина… ДОВОЛНО! Поръсваме обилно и равномерно с галета и посоляваме горната част на нашите почти готови милинки.

milinki

Дойде моментът, в който да оставим милинките да втасат. На спокойствие! В загрята до 50 градуса фурна.

Когато вече са добре набъбнали, вдигаме градусите на фурната до 250 и след около 40 минути имаме прекрасните милинки на мама! Фантастични!😀

20151224_184449

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро!🙂