КРАЛСКИ МАЛИНОВ ЧИЙЗКЕЙК (с печене!)

Здравейте, любители на уникалната кухня!

Аз съм Сиска – Големият черпак в голямата кухня.

Днес с колегата по черпак – Миро, се посъбрахме отново в една от нашите кухни, за да се размажем от смях, готвене и, разбира се, ядене! Именно затова, точно днес дадохме доста от себе си, за да приготвим супер интересни и вкусни рецепти. Първото нещо, което врътнахме, е един сладкиш, който много домашни кулинари подготвят с удоволствие и често. Нашата рецепта, обаче, е достойна за угояване на всяка уважаваща себе си кралска особа. Нашето първо предложение за днес е:

КРАЛСКИ МАЛИНОВ ЧИЙЗКЕЙК (с печене!)

Тъй като ще падне доста писане и, съответно, четене, скачаме директно към рецептата!🙂

Необходимите продукти за този кралски десерт са:

ЗА БЛАТА:

  • ¾ ч.ч. БРАШНО;
  • 3 с.л. ЗАХАР;
  • ½ ч.л. НАСТЪРГАНА ЛИМОНОВА КОРА;
  • 1 бр. ЖЪЛТЪК;
  • 6 с.л. МАСЛО размекнато (на стайна температура);
  • ¼ ч.л. ВАНИЛОВА ЕСЕНЦИЯ.

ЗА ПЪЛНЕЖА:

  • 625 г. КРЕМА СИРЕНЕ (5 пакетчета) на стайна температура;
  • ½ ч.л. НАСТЪРГАНА ЛИМОНОВА КОРА;
  • ¼ ч.л. ВАНИЛОВА ЕСЕНЦИЯ;
  • 1 ч.ч. ЗАХАР;
  • 2 с.л. БРАШНО;
  • ¼ ч.л. СОЛ;
  • 1 бр. ЯЙЦЕ;
  • 2 бр. ЖЪЛТЪЦИ;
  • ¼ ч.ч. ПРЯСНО МЛЯКО.

ЗА МАЛИНОВИЯ СОС:

  • 200 г. МАЛИНИ;
  • ¼ ч.ч. ЗАХАР (на вкус);
  • ½ ч.ч. ВОДА;
  • 1 с.л. ПШЕНИЧНО НИШЕСТЕ.

 

Начинът на приготвяне отнема доста време и пот, но, уверяваме ви, ЗАСЛУЖАВА СИ!

Та, по ред на номерата:

Смесваме брашното, захарта и лимоновата кора. Добавяме маслото и бъркаме, до получаване на ронлива смес. След това, прибавяме жълтъка и ванилията и разбъркваме до хомогенност.

За печенето ни е необходима 23-26 см. кръгла форма с падащо дъно. Махаме борда на формата и върху дъното разстиламе половината от сместа. Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна. Времето е около 10 минути или до златисто. След това, оставяме да изстине и сглобяваме формата. С останалата смес покриваме стените на формата, която предварително сме намазнили с олио, на височина 3-4 см. Със сместа застъпваме и малка част от блата (да няма процепи).

В голяма купа разбиваме крема сиренето, лимоновата кора и ванилията, до получаване на гладка смес. Прибавяме захарта, брашното и солта и отново разбиваме. Слагаме яйцето и жълтъците. Отново разбираме на ниска скорост на миксера. В края, прибавяме прясното мляко и отново разбиваме.

Изсипваме сместа във формата за печене, над вече печения блат. Отново печем на около 190 градуса, за време – около 35-40 минути. По-точно, докато средата на чийзкейка почти се стегне.

След изпичането, оставяме да изстине 10-на минути. След това, с нож отлепяме леко от стените на формата. Оставяме отново за около час. След това, го оставяме за една нощ в хладилника.

Сосчето приготвяме, като пюрираме малините. Слагаме ги в тенджера, прибавяме захарта, водата и нишестето и кипваме. След това, прекарваме така полученото сладко през цедка, за да премахнем семките от малините. След охлаждането му, също прибираме в хладилника.

На сутринта, преди поднасяне, изкарваме сладкиша от хладилника и премахваме борда.

сиренце

При сервиране, поливаме парчето чийзкейс с 1 супена лъжица от малиновия сос.

20160110_145224

Ох! Изморихме се от писане! Но този сладкиш е велик! Едно от най-вкусните неща, които сме правили! Препоръчваме горещо!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Двете черпачета в голямата кухня – Сиска и Миро🙂