ПЪСТРА ПИЯНА ПИТКА

Здравейте, редовно преяждащи хора!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 🙂

И продължаваме с колежката по черпак – Сиска, да ви споделяме какво сготвихме и, освен това, изядохме днес заедно. Първата представена рецепта е КРАЛСКИ МАЛИНОВ ЧИЙЗКЕЙК. Той стана, меко казано, велик! Сега ще ви покажа още нещо – също толкова велико!

Признаваме, настоящата рецепта е взаимствана от една дама, която готви наистина интересно и вълнуващо – Ваня Джорджевич, кулинарът, развиващ блога „В моята кухня“. Рецептата на Ваня, която преработихме, е „Пияна Питка“.

 

Нашият вариант, обаче, може достолепно да бъде прекръстен на:

ПЪСТРА ПИЯНА ПИТКА

Директно тръгвам с описването на рецептата, защото остана още малко… и трябва пак да се яде!😀

Списъкът с необходими продукти за нашата шантава питка, е следният:

  • 150 мл. ПРЯСНО МЛЯКО;
  • 200 мл. БИРА;
  • 1 кубче МАЯ;
  • 1 с.л. ЗАХАР;
  • 1 ч.л. СОЛ;
  • 125 г. МАСЛО (1 пакетче);
  • 700 г. БРАШНО;
  • 100 г. СИРЕНЕ;
  • 2 бр. ЯЙЦА;
  • СЕМЕНА за поръсване;
  • СЛАДКАРСКА БОЯ за майтап😀

 

Съвсем накратко, начинът на приготвяне изглежда по следния начин:

Затопляме прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта. Добавяме 2 с.л. лъжици брашно и оставяме да шупне.

Разтопяваме половината от маслото.

В отделна купа, смесваме бирата, солта и прибавяме вече шупналия подквас. Добавяме и маслото. Започваме да прибавяме бавно, но упорито, брашно, до замесване на гладко и меко тесто.

Оставяме го в намазнена купа и го оставяме под хавлия, на топло, за да втаса около 40-на минути.

Разделяме жълтъците от белтъците. В белтъците натрошаваме сиренето и слагаме сладкарска боя.

Отново измесваме малко тестото и го разделяме на четири равни части. Трите от тях разточваме поотделно. Мажем с останалото масло, предварително разтопено, и поръсваме със сирената плънка. След това, навиваме на не много стегнато руло. Когато и трите тестени рула са готови, ги сплитаме на плитка и ги поставяме по дъното на метална (чугунена) тенджера така, че да се образува дупка по средата.

Ако е останало масло, го измесваме с тестото от четвъртото топче и го поставяме в дупката, образувала се по средата в тенджерата.

Намазваме с жълтъците, поръсваме със семена (ние поръсихме с мак и сусам) и печем в предварително загрята до 190 градуса фурна.

pitkataaaaaaaaa

ГАРАНТИРАМЕ! ВЕЛИКА Е! МНОГО ВКУСНА И ПРЕКРАСНА! Да си я направите и вие!

20160109_214012

Браво на Ваня!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Двете черпачета в голямата кухня – Сиска и Миро🙂