Пълнени пиперки с доматен сос

Здравейте, почитатели на вкусната храна!

Аз съм Сиска – Големият черпак и бързам да споделям новите неща от Голямата кухня! :)  Вчера врътнах една тава от моето любимо ястие и реших да споделя моя начин на направата му🙂 Ще се радвам ако го опитате, или пък споделите как го приготвяте вие :)

Необходими продукти:

  • 8 пиперки (чушки) долма или каквито имате под ръка;
  • 300 г. кайма (аз използвах телешка);
  • 1 глава лук;
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 3 ч.ч. вода;
  • 1 морков;
  • 1 бутилка доматен сок (от по-гъстите);
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • черен пипер, червен пипер, чубрица и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

В мазнината запържваме каймата, накъсана на дребно. След като се запържи към нея прибавяме нарязаните на ситно лук и морков и измития и отцеден ориз. Разбъркваме добре и прибавяме червеният пипер. Отново бъркаме, докато оризът стане прозрачен. Наливаме 2 ч.ч. вода и прибавяме черния пипер, солта и чубрицата. Оставяме на умерен котлон да къкри.

Измиваме пиперките и ги подсушаваме. Избушваме ги и ги подреждаме в тава. В това време разбъркваме ориза и като почти поеме водата, прибавяме още половин чаша. Нека ври на котлона до почти пълното поемане на водата. След това го махнете от котлона и оставете за 15 минутки под капак, за да поеме останалата течност.

Напълнете всяка една от пиперките с плънката. Разредете доматения сок с оставащата 1/2 ч.ч. вода и сипете в тавата без да обливате пиперките. Поставете в предварително загрята на 220 градуса фурна и печете до омекване на зеленчука и образуването на люспа.

20160111_121155

Надявам се предложението ми да ви е харесало. Аз обожавам това ястие… способна съм да унищожа цяла тава сама😀

Това беше от мен за днес!🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂