Еклери

Здравейте, кулинари!

По време на празниците много храна се сготви, много се и изяде. Това беше едно от всичките сладки изкушения, които се приготвиха тогава. Станаха изключително въздушни и приятни за сетивата – за всички!🙂 Затова няма да ви губя времето, прибягвам към същността на настоящата публикация😛

Необходими продукти за около 25-30 броя:

За еклерите:

  • 500 мл. вода;
  • 250 г. брашно;
  • 125 г. масло;
  • 7 яйца;
  • щипка сол.

За крема:

  • 500 мл. прясно мляко;
  • 3 яйца;
  • 80 г. брашно;
  • 100 г. захар;
  • 2 ванилии.

Начин на приготвяне:

Водата се слага на котлона да заври. Към нея се прибавя щипката сол и маслото. Брашното се прибавя постепенно и се бърка, докато се сгъсти и тестото започне да се отлепя от тенджерата. Дърпа се от котлона и след като се поохлади малко се чукват едно по едно яйцата при постоянно бъркане. С помощта на лъжица изсипете в избрана форма върху ненамаслена тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса.

За крема сложете прясното мляко да се затопли, като в него разтворите захарта. Разделете белтъците от жълтъците. При жълтъците добавете брашното и ванилиите и разбийте с миксер. Махнете от котлона топлото мляко и при непрестанно бъркане прибавете яйчената смес. Върнете на котлона на слаб огън и бъркайте постоянно до сгъстяването на крема. Оставете да се охлади и след това прибавете разбитите на сняг белтъци.

Срежете еклерите през средата, но не до края и напълнете с крем.

20160103_164341

Мислех да правя карамелена глазура, за да ги покрия отгоре, но изчезнаха, докато се наканя да го направя😀 Което си е показателно😛

Дано предложението ми ви е харесало!

Големият черпак в голямата кухня – Сиска🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂