Боб в гърне (с наденичка)

Здравейте, зимуващи приятели!

В последните дни снегът буквално ни затрупа (поне част от нас, де😀 ) и продължаваме с типично зимните похапвания. Снощи се чудих какво да спретна за неделния ден и реших – БОБ В ГЪРНЕ!🙂 Без сланинка, де, ама пък с наденица, пак минава за зимна манджа😀

20160117_120132

Необходими продукти:

  • 500 г. боб „черно око“ (вие може да използвате какъвто ви се намира в шкафа);
  • 1 средно голям морков;
  • 1/3 буркан консервирани домати;
  • 1 наденица;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 с.л. сушен джоджен;
  • 100 мл. олио;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Обичам много готвенето на боб, защото за щастие отнема време само варенето му, но не и приготвянето му🙂 Та, как го приготвям аз:

Измивате боба и го накисвате за 2-3 часа в студена вода. След това го слагате в тенджера на котлона, покрит с вода и чакате да заври. Изсипвате водата и повтаряте процедурата. След това, отново изсипвате водата и го премествате в гювеча. Прибавяте нарязания на ситни кубчета морков, нарязаната на парчета наденица, солта, джоджена и доматите. Заливате с вода до покриването му. Слагате в студена фурна на 250 градуса и го държите около час и половина, като през това време проверявате нивото на водата. След въпросното време доливате вода, отново до покриването му и намаляте фурната на 200 градуса. Дръжте гювеча още около 2-3 часа или до сваряването на боба.

След като бобът е готов, сгорещете олиото на котлона и прибавете червения пипер. Запържете го и го сипете при вече готовия боб. Разбъркайте и върнете във вече изключената фурна до нейното охлаждане. Аз приготвям тази вкусотия вечер, за да мога да оставя гювеча за през нощта. На другия ден, когато е време за хапване, той все още е топъл.

20160117_124751

Допускам, че боб в гърне не се готви точно така, но пък на нас този начин много ни допада, надявам се и на вас🙂

Разбира се, към тази вкусна гозба върви и хлебец, който не пропуснах да замеся, но рецептата за него – малко по-късно🙂

Това беше от мен за днес – Големият черпак в голямата кухня – Сиска🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂