Хляб без месене

Здравейте, приятели!

Нещо тия дни никакво време не ми остава да ви информирам какво се случва в Голямата кухня, но от днес отново започвам да намирам време😀 Както знаете, или пък може би не, преди няколко дни готвих Боб  в гърне с наденичка 🙂 Беше уникално вкусен, но боб без хляб не може🙂 Затова и направих този чуден хляб, на който попаднах в блога на Ели (El’s Home Cooking), а оригиналната рецепта можете да видите ТУК🙂

Необходими продукти:

  • 360 мл. вода;
  • 3 ч.ч. бяло брашно (използвах 250 грамова чаша);
  • 1 суха мая или половин кубче прясна;
  • 1 с.л. сол.

Начин на приготвяне:

Затоплете 100 мл. от водата и в нея разтворете маята. Оставете настрани за 2-3 минути. В купа смесете пресятото брашно и солта. Направете „кладенче“ и в него изсипете леко шупнлата мая + останалото количество вода. Бъркайте с лъжица, като постепенно загребвате от брашното отстрани. След като го объркате, покрийте със стреч фолио или кърпа и оставете да втасва на стайна температура за 14-18 часа. Най-добре го пригответе вечерта, за да може през нощта да втасва.

20160117_121559

На другия ден включете фурната н 230 градуса и сложете тенджерата вътре. Извадете тестото с помощта на шпатула от купата и го изсипете върху набрашнена повърхност. С набрашнени ръце оформете топка и сложете във вече сгорещената тенджер без пластмасови елементи.

20160117_121822Сложете капака и печете 30 минути, след което отхлупете и печете още 20-30 минути или до златиста коричка.

20160117_132406

Аз останах много доволна от тази рецепта. Ако все още не сте я опитали – време е!🙂

Това беше от мен за днес – Големият черпак в голямата кухня – Сиска 🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂