КАРТОФЕН ОГРЕТЕН с пилешки привкус

Здравейте, кулинарни фенове!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голяма кухня!😀

Предстои да връткаме картофи!😀 В тава!

Това, което съвсем набързо ще ви представя, е една от любимите ми версии на гозба, която адски много обичам и правя най-редовно. А именно:

КАРТОФЕН ОГРЕТЕН с пилешки привкус

Иначе казано, огретен с пиле. Ама не точно. Ще разберете по-долу какво имам предвид.🙂

Накратко! Списъкът с необходимите продукти представлява следната съвкупност:

  • 1 кг. КАРТОФИ;
  • 300 г. ПИЛЕШКО МЕСО (филе, обезкостени бутчета – каквото имате!);
  • 300 г. СИРЕНЕ;
  • 100 г. ОЛИО;
  • 1 малка глава ЛУК;
  • СОЛ;
  • ЧЕРЕН ПИПЕР;
  • ЧУБРИЦА;
  • 1 бр. ЯЙЦЕ;
  • ½ ДОМАТ;
  • 2 с.л. БРАШНО;
  • 1 кофичка (400 г.) КИСЕЛО МЛЯКО.

Това е малко нетипичен огретен. Принципно, за огретена следва картофите да се режат на кръгчета и да се редят. Това хич не го обичам, заради това го правя по значително по-различен начин. Надявам се да ви допадне моят вариант. Ето го и начинът за приготвянето му:

Обелваме картофите, режем ги на едро и ги слагаме да се сварят с малко сол и чубрица. Нарязваме и пилето на едри късове и в отделна тенджера варим и него.

Когато картофите са добре сварени, отцеждаме водата. Добавяме натрошено сиренето, свареното пиле, 50-на мл. олио, малко от бульона на пилето, малко сол, черен пипер, нарязан на дребно лук и разбъркваме. Всъщност, дотук имаме обогатено картофено пюре!😀

Разстиламе го в предварително (доста добре) намазнена тава, отгоре подреждаме нарязано доматче и печем на 250 градуса.

В друг съд смесваме 1 яйце, 2 с.л. брашно, 1 кофичка кисело мляко и малко сол, докато се получи хубава смес за заливка. Не трябва да има бучки!

Когато картофите вече са придобили добър загар, заливаме с приготвената заливка. Сваляме градусите на фурната до 200 и отново оставяме да се пече за още 10-на минути. Когато и заливката е готова, настъргваме кашкавал.

kolaj

И ядем!

mandja

Стана жестоко! Ваш ред е да споделите как правите огретен!🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Толкова от мен за днес! Надявам се да ви е допаднала моята хрумка!🙂

Малкият черпак в голямата кухня – Миро🙂