ЦЕЛУВКИ по традиция

Здравейте, любители на традициите в кухнята!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 😀

До настоящия момент съм предлагал на вашето внимание не малко рецепти с аромат на нафталин (преносно, разбира се!). Такива традиционни вкусотии са: Постни сарми, Милинки, Качамак, Баница и други. Сега продължавам тази логическа нишка, като днешното ми кулинарно хрумване е:

ЦЕЛУВКИ по традиция

Убеден съм, че много от вас обичат тази кулинарна наслада, но може би сте забравили или пък никога не сте знаели как се правят целувките. Това е една от най-елементарните, но в същото време вкусни и красиви рецепти, които съм запомнил от детството си. Днес целувките се продават в магазина срещу 2.50 лв. за тарелка… Но пък хич не могат да се похвалят с това, че са много вкусни! Да си ги държат! Ние можем да си направим и сами!😀

Така! Минавам към същината на темата. Необходимите продукти за приготвянето на огромно количество целувки са:

  • БЕЛТЪЦИТЕ от 4 бр. яйца;
  • 250 г. ЗАХАР;
  • 1 пакетче ВАНИЛИЯ.

Това е! Цялата философия e в приготвянето на сместа.

Белтъците трябва да се разбият на сняг. След като в интернет прочетох около 100 рецепти за целувки, претърпях страшно разочарование с първия опит. В крайна сметка ми се получи, като принципите, които задължително следва да се спазват, са следните:

  • Купата и бъркалките, с които ще разбиваме белтъците, трябва да са изключително сухи! Недопустимо е да има дори капка вода по тях;
  • Поставяме купата, в която ще разбиваме, в друга, по-голяма купа, пълна с гореща вода;
  • Слагаме белтъците и започваме да разбиваме с миксер, докато се получи красива, бяла, облачна смес;
  • В този момент, след като белтъците са станали вече на сняг, добавяме ванилията и малко по малко – захарта;
  • Когато всичко се разбие добре, сме готови със сместа.

Търсеният ефект е белтъците и всичко останало да са станали на толкова твърд белтъчен сняг, че като обърнете купата със сместа над главата си, тя да не се изсипе, а вие да останете чисти😀 Вижте как се забавлявам в следващото видео:

Така, де, искам отново да подчертая, че това, което виждате на снимките и видеото, е вторият опит. Първият беше тотално безуспешен.😀 В близките дни ще ви покажа какво друго сътворих с остатъците от днешното ми кулинарстване.

Така, да се върна към основния въпрос. След като сместа е готова, останалото вече е ясно – в тава слагаме кухненска хартия и върху нея (с шприц или лъжица) оформяме целувките така, както очакваме да си ги ядем.😀

tseluvi

След това ги „мятаме“ в предварително загрята до 100 градуса фурна и печем бавно и досадно – около час-час и половина. Най-хубавите целувки са тези, които по краищата си са твърди, а сърцевината им остава леко кремава.

20160214_185308.jpg

Уверявам ви, че и вашите ще станат такива!

През следващите 1-2 дни ще ви покажа и в какъв вид приведох безуспешния си опит да разбия белтъци на сняг, както и какво направих с останалата целувчена смес (дойде ми наистина в повече! Нямам сили, нерви и желание да пека още два часа останалото количество😀 ). Така че следете публикациите в блога🙂🙂🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Mалкият черпак в голямата кухня – Миро🙂