Супа със спанак

Здравейте, приятели!

Аз съм Сиска – Големият черпак в Голямата кухня!🙂

Няма да излъжа, ако кажа, че напоследък правя през ден супи, но обикновено залагам на нещо сигурно, което правя със завързани очи – пилешка, топчета, от дреболии, картофена… Но разхождайки се на пазара в Младост, видях един спанак, който така сладко ми намигна (вееше му се единия лист под натиска на ураганния вятър😀 ), та не се сдържах и го грабнах. Прибрах се и започнах с чуденето… С ориз ли, с киноа ли, на супа ли… в това време миех тенджерата от последната супа… О, ама аз нямам супа… та, ето го и решението – Супа със спанак. Не претендирам това да е „оригиналната“ рецепта, но пък всички опитали от нея я харесаха страшно много, включително и Малкият черпак😉

Необходими продукти:

  • 500 г. спанак;
  • 3-4 средно големи картофа;
  • 2 моркова;
  • 1/3 ч.ч. ориз;
  • 1 ч.ч. кисело мляко;
  • 1 яйце;
  • 50 мл. олио;
  • микс сушени подправки за супа.

Начин на приготвяне:

Сложете да стоплите една тенджера с вода. През това време измийте добре спанака. След като водата заври го пуснете вътре и дръжте около 30 секунди. След това го извадете и оставете настрани да изстива.

Сложете 2,5 литра вода на котлона. Добавете подправките и олиото. Докато водата заври, измийте и нарежете морковите на полумесеци. Сложете във водата. Измийте и обелете и картофите, нарежете ги на кубчета и прибавете и тях. Измийте си ориза и го добавете във врящата вода, в момента, в който картофите са наполовина сварени. Докато чакате оризът да се свари, нарежете спанака на ситно (което аз не направих точно така :D).

За застройката разбийте яйцето с вилица и към него прибавете добре разбърканото кисело мляко. След сваряване на продуктите в супата, постепенно прибавяйте по малко от нея към застройката и разбърквайте. Внимавайте да не пресечете яйцето. След като застройката се стопли, прехвърлете я в тенджерата със супа и разбъркайте. Прибавете и спанака, дръпнете я от котлона, сипете по една купичка да изстива и след това – нападайте😛

20160214_171215

На мен лично много ми хареса. Както виждате не запържвам нищо, но вие ако желаете, може да го направите.🙂 Аз си пазя пържените храни за нещо по-вълнуващо… например за домашен чипс😛

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Големият черпак в голямата кухня – Сиска 🙂