Чийзкейк „Шоко-портокалова фантазия“

Здравейте, кулинари!

Аз съм Сиска – Големият черпак и напоследък прекалявам със сладкото… както с правенето, така и с яденето…😀 Ама това не е много важно.😀

Bажното е, че направих опит да сътворя поредния измислен чийзкейк, който стана божествен. Страшно доволна съм от съчетанието на вкусове. Но пък стига съм го хвалила – ако решите да пробвате – ще изразите мнение🙂

Необходими продукти:

За блата:

  • 14 бр. бисквити „Закуска“ – натурални;
  • 100 г. разтопено масло.

За крема:

  • 500 г. крема сирене (на стайна температура);
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар;
  • 1 ч.ч. заквасена сметана;
  • 3 с.л. брашно;
  • 3 яйца;
  • 60 мл. портокалов фреш;
  • 1/2 млечен шоколад.

За глазурата:

  • 300 мл. фреш от портокал;
  • 100 мл. вода;
  • 2 с.л. пшенично нишесте.

Начин на приготвяне:

Направете бисквитите на трохи в чопър. Прибавете разтопеното масло и измесете. Ронливата смес разпределете във форма (25 см.) с падащо дъно. Сложете първо по дъното, а след това и по стените на височина около 2,5 см. Сложете да изпечете за 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се изпече извадете блата и намалете фурната на 160 градуса.

Разбийте в купа крема сиренето и захарта до получаване на гладка смес. Добавете заквасената сметана и брашното и отново разбийте. Прибавете и яйцата и бийте на ниска скорост до хомогенност. Разделете на две равни части сместа. Към едната прибавете портокаловия фреш, а към другата – разтопения шоколад. Разбъркайте добре двете смеси.

20160211_173420

Върху изпечения блат сложете шоколадовата смес. Сложете във фурната за около 15 минути. Извадете тавата и изсипете портокаловата смес в центъра на тавата. Разнесете внимателно с лъжица. Печете още 50-55 минути или докато след проверка с дървена клечка – тя излиза чиста.

След като чийзкейкът се изпече го извадете и оставте върху решетка за 10 минутки. Докато текат, стоплете на котлона фреша от портокал. Размийте в купичка нишестето със стоте милилитра вода. Прибавете към портокаловия сок и изчакайте, докато заври. Изсипете върху чийзкейка и разнесете. Прокарайте нож по стените на формата, за да освободите блата. След час приберете в хладилника. След няколко часа, след като се е охладил добре, можете да освободите формата и да си хапнете сладко по парче😉

20160212_155359

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Големият черпак в голямата кухня –Сиска 🙂