Зеленчукова лазаня

Здравейте, скъпи приятели!

Тия дни колегата по черпак – Миро, сподели с вас една чудесна лазаня „Болонезе“. Потекоха ми лигите, естествено, но тъй като правя жалки опити да намаля месото… веднага ми даде идея за нещо вкусно и много, много полезно. Извинявам се на тези от вас, които обичат храната да има хранителни стойности, но пък заслужено ще сложа тази рецепта в категорията ни „Диетични предложения“, която все още е доста бедна, но съвсем скоро ще започне активно да се пълни😉 Ето и рецептата на моята лазаня, която вече здраво се замислям, дали може да се нарече така😀

Необходими продукти:

  • 3 бр. кори, печени на сач (ако желаете, можете да го направите и по-тестяно и да използвате кори за лазаня);
  • 1/2 ч.ч. киноа;
  • 1 тиквичка;
  • 1 морков;
  • 1 пиперка (чушка);
  • 1/2 буркан домати;
  • 300 мл. прясно мляко;
  • 2 с.л. брашно (можете да използвате каквото поискате);
  • 30 мл. зехтин + 20 мл.;
  • 100 г. кашкавал;
  • риган, босилек, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:

Пъво сварете киноата. Аз я варя в чистя вода в съотношение 1:3. Докато изчаквате, рендосайте всички зеленчуци на едро. Сгорещете 30-те мл. зехтин и задушете зеленчуците. Овкусете със сол и риган. Пригответе и сос „Бешамел“ от зехтина, брашното и прясното мляко. Овкусете го в черен пипер. Начинът за приготвянето му може да видите ТУК. Пасирайте доматите до пюре и овкусете с босилек.

20160216_165421

Време е да сглобим лазанята. В намазнена тавичка нанесете малко от соса „Бешамел“, сложете половината кора и нанесете доматен сос, а върху него 1/3 от зеленчуковата смес. Сложете втората половина кора. Сложете сос „Бешамел“, а върху него 1/3 от киноата и следващата половин кора. Така редувайте: кора, доматен сос, зеленчукова смес, кора, „Бешамел“, киноа.

Завършвате с „Бешамел“ и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 40 минутки.  Накрая настържете кашкавала върху ястието, изключете фурмата и го оставете вътре🙂

20160217_131024Стана нещо много вкусно, препоръчвам ви го. Аз лично киноа мога да ям само на такова ястие, иначе вкусът й не ми понася🙂

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Големият черпак в голямата кухня – Сиска 🙂