почти ОВЧАРСКИ ПАЙ

Здравейте, кулинарни гении!
Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!😀

От няколко дни се самозалъгвам, че спазвам някаква зеленчукова диета. Точно това е причината, поради която в последните дни споделих с вас 1-2 полеви хрумки от типа „Как да си направим шантава салата с подръчни материали?“.😀 Сега, обаче, ще ви представя друго едно нещо, което бях напълно убеден, че съм измислил, но впоследствие колежките в офиса ме светнаха, че е нещо като

почти ОВЧАРСКИ ПАЙ

Поводът за „измислянето“ на това приказно хапване е меко казано клиширан – имах гости. И така, след като впрегнах жалките си кулинарни способности, сътворих 4 скромни порции от това много готино основно ястие, в което ползвах следния списък с необходими продукти:

  • 1/2 кг. КАРТОФИ;
  • 2 средно големи глави ЛУК;
  • 150 г. СВИНСКО МЕСО (кайма);
  • 100 г. КАШКАВАЛ;
  • 1 бр. голям ДОМАТ;
  • 1 бр. ЯЙЦЕ;
  • 2 с. л. МАСЛО/МАРГАРИН;
  • ЧУБРИЦА;
  • БОСИЛЕК;
  • 3-4 филийки ХЛЯБ;
  • ЧЕРЕН ПИПЕР;
  • СОЛ;
  • ОЛИО.

Та така! За начина на приготвяне ще карам по ред на номерата:

КАК ОБРАБОТИХ КАРТОФИТЕ:
Обелих картофите. Нарязах ги на кубчета и ги сварих. Във водата им сложих 1 глава лук, нарязана на едро, сол и малко босилек. Когато картофите се свариха добре, ги отцедих и ги намачках, като към тях прибавих 2 супени лъжици маргарин. Стана чудно картофено пюре!😀

КАК ОБРАБОТИХ МЕСОТО:
Аз ползвах сурово свинско месо. Нарязах го на едро и го смелих в блендера. Към него добавих 1 глава лук (той си се блендира идеално!) и намокрения хляб. Чукнах едно яйце. Освен това, подправих със сол, черен пипер и чубрица. Получи се превъзходна домашно приготвена кайма. Разбира се, вие може да ползвате готова кайма. Не е задължително месото да е свинско – съставките следват вкусовите предпочитания.

КАКВО НАПРАВИХ, ЗА ДА СТАНЕ ПАЙ:
В тавичка поставих хартия за печене. Омазних я доста добре. Оформих един пласт с картофената смес. Над нея разнесох месната плънка. Отгоре запечатах с още един пласт картофена смес. След това метнах тавата в загрята до 220 градуса фурна. 30-на минути по-късно, когато ястието ми се позапече, подредих нарязан на едри полукръгове домат. Отново върнах тавата във фурната. Когато всичко изглеждаше вече напълно готово, настъргах отгоре кашкавала. Пак поставих тавата във фурната, докато кашкавалът се разтопи и запече.

kartofen-ovcharski-pay-collage

В крайна сметка, едно вкусно парче от моя почти Овчарски пай придоби следния вид:

kartofen-ovcharski-pay

Да, това е едно от най-вкусните неща, които съм приготвял някога! Искрено препоръчвам! Разбира се, вие може да добавите гъби, кисели краставички, други подправки и т.н. Аз не го направих, просто защото нямах! Всичко е по желание на клиента!😀

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂 А скоро ще можете да ни откриете и в Блоговодител:P

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂