КАРТОФЕНА СУПА (Бяла Хармония)

Здравейте, често готвещи хора!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!😀

Като се замисля, по-голямата част от публикациите, с които съм се разписал до момента в този блог – ChefPencheva.WordPress.Com, са сладки – торти, кремове, курабийки. Какво ли не. Понякога, обаче, трябва да се яде и нещо солено. НО НЕ И ПРЕСОЛЕНО!😀 Понякога се обръщам директно към традиционните и изключително успешни рецепти, срещани на всяка българска маса. Именно затова, днес споделям с вас как развях големия си черпак и приготвих моята много успешна версия на

КАРТОФЕНА СУПА (Бяла Хармония)

Убеден съм, че никак не съм единственият домашен готвач, който приготвя картофената супа по този начин. Нарекох моята версия „Бяла хармония“, защото след като приложим застройката към супата, нейната течна основа придобива много красив и фин бял цвят. Но в това ще се убедите след малко.

Нека започнем със списъка с необходими продукти:

 

ü  ½ кг. КАРТОФИ;

ü  1 бр. МОРКОВ;

ü  1 голяма глава ЛУК (аз ползвах 3 малки);

ü  20 мл. ОЛИО;

ü  150 г. ЗАМРАЗЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ МИКС (или желано количество всичко – чушки, броколи, моркови, грах и какво ли не – каквото имате);

ü  СОЛ;

ü  ЧЕРЕН ПИПЕР;

ü  ЛЮТИВ ЧЕРВЕН ПИПЕР;

ü  300 г. КИСЕЛО МЛЯКО;

ü  2 с.л. БРАШНО;

ü  2-3 зрънца ЛИМОНТУЗУ (или сок от ¼ лимон);

ü  МАГДАНОЗ;

ü  малко ФИДЕ (ОРИЗ).

 

Такааааа! Да започваме да готвим, че от много приказки домашните любимци умряха от глад!😀

Какво правим? Логичните неща! Режем картофите на средно големи кубчета, а лука – на дребно. Слагаме ги в тенджерата, заедно със замразените зеленчуци. Включваме котлона на максимална степен и чакаме с нетърпение да се посварят. Между другото, овкусяваме със сол, черен пипер и олио.

Когато зеленчуците се сварят добре, значи е ред да направим застройката! Това е любимата ми част! Тази застройка е доста пинизчийска, но е просто невероятна! Знам я, благодарение на професионалните тефтери на мама Ники!🙂

 Слагаме на котлона друг съд, в който позиционираме киселото мляко и брашното. Бъркаме доста умело, за да се смесят добре двете съставки и да не допуснем да станат на бучки. Всъщност, изобщо не трябва да спираме бъркането, докато не приключим с подготовката! И така, добавяме яйцето. След това и малко сол. Овкусявваме с магданоз, черен пипер, лютив червен пипер и много, много малко лимонтузу*.

Как се пише: лимонтузу или лимонтозу?

Правилно е да се пише лимонтузу. Думата е заета от турски – limontuzu (limon ’лимон’ + tuz’сол’). В България винената киселина за кулинарни цели се продава под подвеждащото търговско наименование лимонтузу.

Източник:

Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 355.

Аз предпочитам всички градински подправки да са едро нарязани. Много добре се вижда на снимката по-долу.

Когато застройката е готова (вече е кремава и избухват балончета от нея), отливаме малко по малко и на тънка струя от супата, докато прехвърлим около 1/3 от нея. Продължаваме бъркането, след това връщаме супата на котлона и прибавяме готовата застройка към нея. Оставяме на котлона.

За финал, добавяме малко фиде или ориз. Оставяме още 5-10 минути на котлона.

SUPAcolllage

И СУПАТА НИ Е ГОТОВААААА!😀

https://chefpencheva.wordpress.com/

Надявам се моята супа да ви е харесала! А, ако е така, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Разгледайте и останалите рецепти в

НАШИЯ УЮТЕН БЛОГ – FORK AND SPOON :)

12391161_1703333503233945_7547645977927381908_n