Солени охлювчета

Здравейте, приятели!

За съжаление все по-малко време ми остава за даване на идеи за вашата трапеза, но пък днес имах просветление… отново се активизирам😀 Благодаря за колегата по черпак – Миро, за чудесните идеи, които споделяше, докато аз нямах време да го правя. Стартирам отново с присъствието си с нещо вкусно, не много бързо, но пък много приятно като вкус… че и външен вид… поне аз си ги харесах, де😀 А и хората, които опитаха, също бяха доволни – та нали това е най-важното😛

Необходими продукти:

  • 300 мл. прясно мляко;
  • 1/2 кубче прясна мая;
  • 2 яйца;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 ч.л. сол;
  • 50 г. масло;
  • 700 г. брашно (това е ориентировъчно, трябва да получите меко и нелепнещо тесто);
  • натрошено сирене и настърган кашкавал за плънка + риган.

Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко и в него разтворете маята. Счупете яйцата. По желание можете да отделите жълтъка за намазване (аз не намазах). Разбъркайте ги с вилица и ги прибавете към прясното мляко. Сложете солта и захарта. Замесете меко тесто. Докато го правите, разтопете маслото. След като тестото е готово, доизмесете го с разтопеното масло. Оставете да втаса под кърпа за около 40 минутки.

Смесете кашкавала със сиренето. Овкусете със сух риган. Накъсайте тестото на топчета с големина колкото голямо яйце. Разточете една топчица, поставете от плънката и навийте на руло. След което го омотайте като охлювче и поставете във форма за мъфини. Не уточнявам количеството на плънката, защото аз например обичам да слагам повечко😀. Повторете упражнението докато ви свърши тестото.  Оставете за 15 минути да втаса отново. По желание намажете с жълтъка, разбъркан с 1 с.л. олио за блясък. Може да поръсите и със семена.

Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност!

20160306_205312Да ви е сладичко!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! :)