КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ от мама

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, ПРИЯТЕЛИ!

Аз – Миро – Малкият черпак в голямата кухня, ви желая да живеете балансирано своя живот с радост, обич и красота, за да има реално отражение и при вас символиката на описаното в Светото писание Христово възкресение!

Великден е популярен с две основни характерни неща – с писаните яйца и с витите козунаци. Верни и (същевременно) неверни на традициите, с мама Ники впрегнахме съвместно сили и се приготвихме за празника. Вчера ви показах как скорострелно и относително мързеливо боядисахме яйцата. Днес ще ви демонстрирам сътворението едни чудни и много лесни

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ от мама

За да няма лъжа и измама, е редно да подчертая, че тази рецепта от тефтера на мама е базирана върху начина, по който една от майчините близки приятелки (по-известна като „ЦВЕТЕТО“), прави кифлички. Ние я поукрасихме, де. Както и да е, крайният ефект си заслужава, заради това бързам да ви запозная с нашата версия на списъка с:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
3 бр. ЯЙЦА
1 ч.ч. ЗАХАР
1 ч.ч. ПРЯСНО МЛЯКО
1/2 ч.ч. СВИНСКА МАС
1/2 ч.ч. ОЛИО
1 пакетче МАЯ
100 г. ТЕЧЕН ШОКОЛАД
1/2 кутийка ЛОКУМ
КОРАТА от 1 бр. ЛИМОН

Откакто преди няколко месеца за пръв път се престраших да меся (в рецептата „Тутманикови хапки с подправки“), осъзнах, че собственоръчното замесване хич не е трудна работа. Настоящите кифлички са наистина много лесни! Ето как изглежда накратко начинът на приготвяне:

В топлата вода натрошаваме маята и разбъркваме, до разтварянето ѝ. Добавяме 1 с.л. захар и около 1 ч.ч. пресято брашно. Разбъркваме добре и оставяме настрана, докато сместа увеличи обема си. Гоним консистенцията на палачинково тесто.

С миксер разбиваме яйцата и захарта. Към тях прибавяме прясното мляко, олиото и свинската мас. Ако не обичате мас, може да ползвате само олио. Слагаме и настърганата лимонена кора. Когато съставките бъдат добре миксирани, прибавяме втасалата закваска.

Разбъркваме и, продължавайки бъркането, започваме постепенно да прибавяме брашно, докато се получи тесто, което лесно се отлепва от стените на съда.

Обрашняваме плота, върху който ще месим, и… месим, докато се получи хубаво и меко тесто. 😀 На нас ни отне доста малко време. Когато тестото е готово, го оставяме да почине около 30-40 минути в топло помещение. След това оформяме 3-4 топки и също ги оставяме да втасат.

С всяка от топките разточваме среднодебел лист и го нарязваме на сектори (можете да видите колажа по-долу). В началото на всеки от тях поставяме течен шоколад или малко кубче локум.

Завиваме тестените сектори като кифлички и редим в тавичка, като съблюдаваме тънкия край да остане отдолу, за да се затисне с теглото на кифличката.

Когато тавата е официално пълна, оставяме готовите продукти да починат 20-30 минути. Може и повече. Намазваме с разбит жълтък, поръсваме със захар и печем в предварително загрята до 180 градуса фурна за време – 20-30 минути.

Kiflichki-col

Гарантирам ви, че това са едни от най-вкусните козуначени кифлички, които някога съм ял! Страхотни са!

20160430_220621

Толкова от нас! Ако все още не сте приготвили напълно ястията за вашата празнична трапеза, можете да пробвате и нашите идеи!

Надявам се кифличките ни да са ви харесали! Ако е така, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂 

Доскоро готвене!

Великата мама Ники и Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Разгледайте и останалите рецепти в

НАШИЯ УЮТЕН БЛОГ – FORK AND SPOON 🙂

12391161_1703333503233945_7547645977927381908_n