КОЗУНАЧЕНИ КОМИНЧЕТА

Здравейте, почитатели на занимателното готвене!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!😀

Днес съм ви приготвил нещо, с което искрено се забавлявах. Откровено казано, едва ли някога щеше да ми дойде на акъла да потърся и, съответно, изпълня точно тази рецепта. Благодарение на мой приятел от Варна разбрах, че в някаква „строго секретна“ пекарна там правят такива коминчета и аз взех, че се зарибих. И ей ме на! Представям пред вас предложение за това как да си направим домашни

КОЗУНАЧЕНИ КОМИНЧЕТА

 

Вярно е това, че Великден е далеч… Днес е 22 септември (Честита астрономическа есен!!!)… Но какво от това?😀 Нищо не пречи да чукнем едно яйце за здраве и късмет!😀

Уважаеми читатели, този пост съдържа леки намеци за хазарт и продуктово позициониране. Искрено препоръчвам да прочетете до края! :D 

Спирам с глупостите, минавам по същество!

Списъкът с необходими продукти има що-годе следния вид:

МАЯ (аз ползвах на прах)

10 г.
ПРЯСНО МЛЯКО

100 мл.

БРАШНО

300 г.
ОЛИО

40-50 мл.

ЛИМОНОВА КОРА

Настъргана кора от 1 лимон
ЯЙЦЕ

1 бр.

ВАНИЛИЯ

2 пакетчета
Нещо за декорация

Аз ползвах захар и шоколад

Преминаваме към приготвянето. Много лесно, но е леко пипкаво и много забавно!😀

В купа смесваме маята с млякото и 3-4 супени лъжици брашно. Разбъркваме, докато получим гъста течност, наподобяваща боза. Оставяме я за 15-на минути, докато набъбне. След това, към нея прибавяме всички останали продукти (с изключение на олиото и материалите за декорация) и така приготвяме меко тесто. Докато го месим, омазняваме ръцете си с олиото, докато то се поеме от тестото. Когато тестото ни е готово, го оставяме, за да удвои обема си.

Сега идва веселата част!

Тъй като тестото трябва да се увие покрай някакви формички, за да се получат коминчета, трябва да имаме такива форми (логично!). В интернет прочетох милиарди вариации – метални форми, силиконови конуси, рула от кухненска хартия и какво ли не още! Част от нещата не съм ги чувал дори (валове, например)😀 .

Аз, обаче, съм адски изобретателен! Използвах своя късмет (каръшкия)!😀 Взех НЕпечеливши билети от Националната лотария (със Захари Бахаров и Рая Пакова). Разрязах ги през половината, оформих конуси, които „туширах“ с тиксо. „Облякох“ ги в кухненско фолио и… ОПААААА! Получиха се приказни алуминиеви ВАЛОВЕ… Честно, все още не знам какво е това😀 Едва ли са много българските домакинства, в които отстъстват такива билети. „Златните пирамиди 3“ вършат чудна работа! Гарантирам! Също толкова добре се получават нещата и с „Американско бинго“😀

През това време тестото вече удвои обема си. Разточваме тънък лист, нарязваме го на тънки ленти и с тях увиваме формичките. Поръсваме със захар и печем в предварително загрята фурна – до 180 градуса по Целзий. 30-на минути са абсолютно достатъчни!😀

collage-kozu-kom

Малко си поиграх и две от коминчетата станаха шоколадови (настъргах шоколад и ги овалях с него, още докато са горещи). И в този момент адски ме домързя!😀

Крайният ефект изглежда по следния начин:

kozu-kom

Ето и снимка с тази рецепта, директно „експортирана“ от кулинарния ми тефтер.😀

20160921_232351

Aко този сладкарски деликатес ви е харесал, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! :) 

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Разгледайте и останалите рецепти в

НАШИЯ УЮТЕН БЛОГ – FORK AND SPOON :)

12391161_1703333503233945_7547645977927381908_n