ШОКОЛАДОВ НАПОЛЕОН

Здравейте, малки и големи готвачи!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!😀

Има няколко рецепти, които приготвям с адско удоволствие. По-малко са тези, които хапвам с удоволствие. А съвсем малко са тези, които колегите ми унищожават с удоволствие и скорост на реактивен самолет. Едно от моите кулинарни очарования, с което наскоро „захлебих“ скъпите ми колеги, е:

ШОКОЛАДОВ НАПОЛЕОН

 

Списъкът с необходими продукти за него има долу-горе следния вид:

 

 

БУТЕР ТЕСТО 1 малък пакет (400 грама)
КАКАО 4-5 супени лъжици
ПРЯСНО МЛЯКО 700 милилитра
КРАВЕ МАСЛО 125 грама
ВАНИЛИЯ 2-3 пакетчета
ЗАХАР 200 грама
ЯЙЦА 3 броя
БРАШНО 6 супени лъжици
ШОКОЛАД 1 брой  (100-120 грама)

 

Начинът на приготвяне представлява много лесна и приятна задача. Карам по ред на номерата:

Полагаме бутер тестото върху хартия за печене в тава. Ако сте купили голям пакет, ползвайте половината от съдържанието. „Измазваме“ блата с какао и печем в предварително загрята до 180 градуса фурна. Времето, което е необходимо, е между 20 и 30 минути.

През това време е добре да приготвим крема. Слагаме в тенджерата 2/3 от млякото, заедно с маслото, захарта и ванилията. Включваме котлона на средна сила (аз го направих на степен 4 от 6). Отделно от тях, разбиваме останалото мляко с брашното и яйцата. Когато течността в тенджерата се сгорещи и леко започне да къкри, прибавяме студената смес и започваме разгорещено да бъркаме, докато се получи хубав, гъст яйчен крем, който следва да свалим от котлона. Настъргваме шоколада. Добавяме го към крема и  продължаваме да бъркаме, докато се миксират идеално. И-и-и-и-и кремът е готов!

Това, което остана да направим, е да „сътворим“ крайната визия на Наполеона.

Разрязваме изпечения бутер блат през половината, за да се получат два тестени слоя. В дъното на тава (форма) полагаме единия блат, заливаме с крем. Слагаме втория блат. Правим същото – заливаме с останалото от крема. Изпечените малки изрезки от блата натрошаваме и украсяваме с тях.

newcolnapo

Остана само да метнем готовия десерт в хладилника за няколко часа, докато всички съставки в него миксират вкусовете си.🙂

И най-накрая се получава това очарование:

newnapophoto

(Добре, де, хванахте ме! Тогава направих две версии – само с ванилия и с шоколад!😀 )

Aко тази идейка ви е допаднала, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! :) 

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Разгледайте и останалите рецепти в

НАШИЯ УЮТЕН БЛОГ – FORK AND SPOON :)

12391161_1703333503233945_7547645977927381908_n