КЕКС с ШОКОЛАДОВО СЪРЦЕ

Здравейте, любители на сладките изкушения!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня!😀

А днес – виртуален гост в кухнята на мой приятел от Варна.😀

Поредният специалитет, който следва да споделим с Вас в любимата ми рубрика „ОТ ВАС ЗА ВАС“, прелетя ексклузивно по интернет мрежата от морската столица до административната столица в страната. Мой близък приятел – Тодор Стойчев от Варна, приготви и побърза да сподели с нас прекрасния си и адски апетитен на външен вид:

КЕКС с ШОКОЛАДОВО СЪРЦЕ

Откровено казано, този сладък специалитет ми изглежда изключително добре и мисля в най-скоро време да го пробвам със собствените си ръце. Може би още днес.🙂

Така, по ред на номерата, би следвало да ви представим списъка с необходимите продукти, които Тошето е инвестирал в настоящата шоколадова красавица:

 

БРАШНО

300 грама
ЗАХАР

1 чаена чаша

КАНЕЛА

½ пакетче (1-1½ супени лъжици)
КИСЕЛО МЛЯКО

1 кофичка (400 грама)

СОДА

2 чаени лъжички
ОЛИО

½ чаена чаша

ВАНИЛИЯ

2 пакетчета (от малките)
МЛЕЧЕН ШОКОЛАД

2 броя (от 100-120-грамовите)

МАСЛО

75 грама (½ пакетче)
ПРЯСНО МЛЯКО

3-4 супени лъжици

Изглежда обещаващо! Хайде сега да видим какво е направил Тошко, за да докара изящния външен вид на кекса си.🙂

На първо място, слагаме содата при киселото мляко и разбъркваме. Оставяме няколко минутки, докато млякото „експлодира“ – т.е. докато шупне.

След това, прибавяме брашното, олиото, захарта, канелата и ванилията. Бъркаме, докато се получи приятна на вкус, аромат и хомогенност смес. Отделяме ¼ част от нея. Начупваме шоколада на парчета и ги добавяме към отделената част от кексовата смес. Разбъркваме.

Взимаме форма за кекс и омазняваме стените. Отливаме половината от голямото количество смес. Над нея полагаме тази с парченцата шоколад. След това „запечатваме“ с останалата част от сместа без шоколад.

Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна, а необходимото време е 30-40 минути – до готовност.🙂

Когато кексът се изпече, е добре да си приготвим и глазура. Тошко я е направил, като в тефлонов тиган е сложил 1 млечен шоколад, 75 грама краве масло и 3-4 супени лъжици мляко. Това се бърка на котлон, загрял на слаба степен – степен 3 от 6. Със същия успех може това да се направи и на водна баня.

Когато кексът и глазурата се охладят (но не напълно), обливаме кекса с глазура.❤ Много готино!

toscace

В крайна сметка, това сладко изкушение изглежда по следния начин:

toscaceke_ok

А аз наистина няма да пропусна да пробвам тази рецепта! Изглежда уникално! И с красиво и вкусно шоколадово сърце!

Ако и вие, както Тодор Стойчев направи, желаете да споделите своите кулинарни достижения с нас и нашите читатели, моля, не се колебайте да ни пишете!

Най-лесно това може да стане, след като щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите и споделяте с нас! :) 

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Разгледайте и останалите рецепти в

НАШИЯ УЮТЕН БЛОГ – FORK AND SPOON :)

12391161_1703333503233945_7547645977927381908_n